Categories
Predavanja Pretekla predavanja Spletne urice

#114: Scala in Akka za najzahtevnejše izzive z Otom Brglezom

13. oktober @ 19:05 //ONLINE//

GUESS WHO’S BACK, BACK AGAIN – URICE’S BACK!


Ne damo se, ne glede na viruse, digitalne evente in slabe šale. Tukaj smo spletne urice doma! Kdo bi si mislil, da so spletne urice lahko… huh, spletne. 🙂


Za premiero 10. sezone imamo še posebej pompozni event v mislih: dve predavanji za ceno enega brezplačnega!


Za aperitiv predstavljamo t.i. spletne minute (lightning talks) – kratko predavanje ali predstavitev projekta, da nam začnejo rajati digitalne brbončice – več info spodaj.

Za glavno jed pa odpriramo sezono s superzvezdo, dolgoletnim podpornikom #wwwhmb – Otom Brglezom velikim ljubiteljem meme-ov, katerega kartica na Github profilu je vedno zelene barve:

Scala in Akka za najzahtevnejše izzive

Kateri gradniki sestavljajo sodobne, visoko odzivne, zmogljive, vzdržljive in prilagodljive sisteme? Sisteme, ki zadoščajo potrebam še tako zahtevnih uporabnikov in služijo kot hrbtenica vsem še tako neverjetnim idejam?


Tokratni predavatelj bo udeležencem ponudil vpogled v Akko – orodje, ki omogoča izdelavo sočasnih, distribuiranih in vzdržljivih aplikacij v Java in Scala ekosistemu in hkrati predstavil tudi prednosti samega programskega jezika Scala.
Najprej si bomo pogledali osnove programskega jezika, s pomočjo katerega bomo izdelali enostavno Akka aplikacijo in spoznali osnovne koncepte orodja.

Oto Brglez – @otobrglez je izkušen senior software arhitekt in svetovalec na področju razvoja programske opreme. Vodi distribuirano ekipo razvijalcev znotraj podjetja GlobalWebIndex, kjer gradijo distribuirano realno-časovno tržno raziskovalno platformo imenovano Pollpass.


Dobrih zadnjih 10 let je delal s strankami iz ZDA in Velike Britanije, najpogosteje s startupi. Uspešen je bil na vseh možnih tipih projektov – od majhnih konceptnih projektov, do velikih mednarodnih projektov, ki se raztezajo čez več regij. Prehodil je pot od razvijalca do vodje ekipe več kot 25 ljudi.

NAPOVEDNIK ZA SPLETNE MINUTE: Pri razvoju kompleksnejših sistemov z različnimi uporabniki razvijalci hitro potrebujejo različne testne uporabnike z različnim naborom funkcionalnosti. “Kateri uporabnik že ima X?” postane pogosto vprašanje.

TestUsers je spletna aplikacija, ki rešuje ta problem, ker omogoča shranjevanje in urejanje testnih uporabnikov, ki jih je možno ločiti po statusu in po lastno definiranih tagih. Za prijavljanje na spletu se lahko uporabi WebExtension, obstaja pa tudi API, ki je že bil uporabljen v različni mobilnih aplikacijah za avtomatsko prijavo.Predaval bo Bojan Kogoj.

Youtube (BO) live tukaj
Facebook

Pofočkaj se na eventu