Categories
Predavanja Pretekla predavanja

Spletne urice Maribor #1: Prilagodljivi splet & Firefox 4

16.02.2011 ob 19.00, KIBLA, Maribor

Predavala bosta:
Natan Nikolič (@natannikolic) – Oblikovanje prilagodljivega spleta ter
Avgusta 2010 je revija Wired šokirala svetovno javnost z novico o smrti svetovnega spleta. Obdukcija naj bi pokazala, da gre za umor, glavni osumljenec brutalnega dejanja pa je po podatkih pristojnih organov Internet. Storilec naj bi s pomočjo (mobilnih) aplikacij javnost uspešno zvabil na pol zaprte platforme, s tem pokojnika izoliral od okolice in povzročil smrt.

Komu bo razsodba v prid, bo pokazala le prihodnost, do takrat pa se lahko osredotočimo na sedanjost. Samostojni oblikovalec Natan Nikolič bo predstavil sodobne prakse in pristope spletnega oblikovanja, ki temeljijo na prilagodljivosti ter morda utegnejo obuditi svetovni splet od mrtvih.

Matjaž Horvat (@mathjazz) – Firefox 4: Novosti za web developerje

Firefox je uspel ponovno oživeti trg spletnih brskalnikov, kar je še posebej koristno za spletne razvijalce. Ustvaril je tekmovalno ozračje med ponudniki brskalnikov, v katerem lahko postane celo žrtev lastnega uspeha. Kakšne odgovore na te izzive prinašajo Firefox 4 in njegovi nasledniki? V katero smer bo razvoj spleta usmerjala Mozilla v bližnji prihodnosti?